Română

Colinde – Steaua sus răsare

By December 21, 2023December 26th, 2023No Comments

Colinda “Steaua sus răsare” este una dintre cele mai frumoase și populare colinde românești tradiționale, având o istorie bogată și adânc înrădăcinată în cultura românească. Aceasta face parte din patrimoniul cultural al țării și este cântată în mod tradițional în perioada sărbătorilor de iarnă, mai ales în ajunul Crăciunului în România si Republica Moldova.

Steaua sus răsare
Ca o taină mare,
Steaua strălucește
Magilor vestește (/ Și lumii vestește)

 

Că astăzi curata,
Prea nevinovata,
Fecioara Maria
Naște pe Mesia.

 

Magii cum zăriră
Steaua și porniră
Mergând după rază
Pe Hristos să-l vază

 

La Dânsul intrară
Și se închinară,
Cu daruri vestite
Lui Hristos menite.

 

Și de-acum până-n vecie
Mila Domnului să fie,
Tuturor cu bucure
Și de mare veselie.
Colinda este cunoscută și sub denumirea de “Steaua sus pe cer se ivește” și evocă momentul nașterii Mântuitorului Isus Hristos.

Colinda are o puternică semnificație religioasă, reflectând bucuria și recunoștința creștinilor față de venirea lui Isus pe pământ pentru a salva omenirea.

Versurile colindei “Steaua sus răsare” descriu momentul în care steaua luminoasă anunță nașterea Pruncului Iisus. Colindătorii cântă despre minunea nașterii în ieslea de paie și aducând daruri, adorându-l pe Mesia.

Colinda are rădăcini adânci în tradiția populară românească și poate fi urmărită în diferite regiuni ale țării. Această colindă este adesea cântată în noaptea de Ajun, în timpul colindatului tradițional, când grupuri de copii sau adulți merg din casă în casă pentru a aduce vestea Nașterii Domnului și pentru a primi colăcei, mere, bomboane.

Colinda Steaua sus răsare reprezintă o conexiune profundă între tradiția populară românească și valorile religioase, fiind un element important al sărbătorilor de iarnă în cultura românească.

Alte Colinde de Crăciun

Colinde, colinde! de Mihai Eminescu

Colinde tradiționale de Crăciun pentru copii

Am plecat să colindăm

Am plecat să colindăm

Am plecat să colindăm

Romanian Carols

În seara de Crăciun de George Coşbuc

În seara de Crăciun de George Coşbuc

Alte Fise de lucru